Kuchnia

herbata

Herbata korzenna

Składniki na 4 porcje:
- 1 cytryna,
- 6 gwiazdek anyżu,
- 4 kawałki kory cynamonu,
- 4-6 kostek brązowego cukru,
- 6-8 goździków,
- 1 torebka herbaty czarnej,
1 torebka herbatki owocowej,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 2 łyżki soku z pomarańczy
Przygotowania:
1. Cytrynę sparz, pokrój w plastry razem ze skórką. Plastry włóż do rondelka, dodaj cynamon, gwiazdki anyżu, kostki cukru i goździki. Włóż torebki herbaty.
2. Składniki w rondelku zalej 700 ml wrzącej wody. Przykryj. Zaparzaj 10 minut. Na koniec dodaj sok z pomarańczy i z cytryny.
3.Gotową, aromatyczną herbatę rozlej do czterech ogrzanych filiżanek. Podawaj z plasterkami cytryny i pomarańczy. Na spodeczku obok każdej filiżanki możesz ułożyć kostki cukru (najlepiej brązowego) do moczenia w naparze i pogryzania.
Czas przygotowania: 20 minut.
1 porcja: 130 kcal.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation