Święta i uroczystości

Boże Narodzenie

Śledzie po kaszubsku - przepis - Śledzie po kaszubsku - ofeminin

Śledź - król polskiego morza i naszej kuchni, króluje niepodzielnie podczas wigilijnej kolacji, ale powinien gościć na naszych stołach o wiele częściej. Bo śledzie po kaszubsku to potrawa, która sprawdzi się nie tylko od święta.
Przepis na śledzie po kaszubsku przypomniała w programie "Kuchenne rewolucje" Magda Gessler, która zmieniała oblicze gdańskiej restauracji "Rybka" (zmieniona na "Rybka tapas').
---------------------------------
To tradycyjne danie nie wymaga wielkich przygotowań i robi się je szybko. W lodówce śledzie po kaszubsku, które oblane sa pyszną, słodko-kwaśną marynatą, można przechowywać nawet 2-3 tygodnie.

Śledzie po kaszubsku były już bohaterami "Kuchennych rewolucji" - dramatycznego odcinka, w którym Magda Gessler próbowała pomóc lokalowi Stella Cafe" z Lęborka - nie udało się jednak wtedy uratować, bo komornik zajął całą restaurację i sprzęt.

Wcześniej jednak Gessler przedstawiła załodze zmiany w menu. Jednym z jego głównych punktów miały być właśnie śledzie po kaszubsku (przepis wg Gessler poniżej). Tak było i wczoraj Przedstawiamy pyszny przepis na tę wyjątkową, znaną od pokoleń potrawę.

Wypróbujcie nasz przepis, a z pewnością ten smakołyk będzie gościł u was częściej niż tylko w Wigilię.

Śledzie po kaszubsku - składniki wg Gessler:
- 1/2 kg filetów śledziowych (matjasy)
- 2 łyżki cukru
- 1/4 szklanki oleju
- 4 łyżki octu
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 30 dkg cebuli
- 3 ziarenka ziela ang.
- 3 liście laurowe
- ziarenka gorczycy

Śledzie po kaszubsku - sposób przygotowania:
Wymoczone filety pokroić w kawałki. Rozgrzać olej i zeszklić cebulę. Dodać cukier i chwilę smażyć. Wlać ocet, dodać liście laurowe, ziele ang., koncentrat pomidorowy. Wymieszać i dusić kilka minut. Zdjąć z ognia i dodać ziarenka gorczycy. Wystudzić. Kłaść kawałki filetów i przekładać sosem. Śledzie po kaszubsku najlepiej smakują na drugi dzień, kiedy dobrze się zamarynują i przejdą smakiem przypraw.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation