DIY - zrób to sam
DIY
PANETTONE
włoska babka drożdżowa
Składniki:
Ciasto:
400 g mąki pszennej tortowej
12 g drożdży instant
180 ml mleka
150 g drobnego cukru do wypieków
1 łyżeczka soli
130 g masła
1jajko
2 żółtka
skórka otarta z 2 pomarańczy
1 laska wanilii
50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
50 g rodzynek
Polewa:
60 g białej czekolady
4 łyżki śmietanki 30%
Wykonanie:
Boki tortownicy o średnicy 18 - 20 cm przedłużyć za pomocą kołnierza z papieru do pieczenia - ciasto nie tylko wypełni formę, ale wyrośnie ponad nią.
Ciasto: Drożdże skruszyć do miski, dodać ciepłe mleko, 1 łyżkę mąki i 1 łyżeczkę cukru. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Masło stopić i przestudzić. Wyłuskać ziarenka z wanilii.
Mąkę przesiać do miski, dodać sól, wyrośnięte drożdże, cukier, rodzynki, ziarenka wanilii, kandyzowaną skórkę i skórkę otartą z pomarańczy. Następnie dodać lekko roztrzepane jajka i stopione masło. Wyrabiać ciasto do chwili, aż będzie elastyczne, gładkie i zacznie odchodzić od miski.
Następnie przenieść na stolnicę oprószoną mąką i wyrabiać przez 7 minut. Włożyć do miski i odstawić do wyrośnięcia na godzinę - ciasto powinno podwoić objętość. Takie wyrabianie i wyrastanie powtórzyć jeszcze 2 razy.
Po trzecim wyrabianiu ciasto umieścić w tortownicy. Przed wstawieniem do piekarnika - po ostatnim wyrośnięciu - można posmarować roztrzepanym jajkiem lub roztopionym i przestudzonym masłem.
Piec najpierw 10 minut w temperaturze 200 stopni, później jeszcze 35 minut w 160 stopniach. Gdyby wierzch zanadto się rumienił przykryć kawałkiem folii aluminiowej. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i przestudzić, przykrywając ściereczką. Ciasto zostawić w spokoju na 6 godzin - jest bardzo delikatne i krojenie go od razu może się po prostu nie udać.
Jeśli jesteście posiadaczami maszyny do pieczenia chleba - możecie spokojnie dać jej szansę na to, aby popracowała nad wyrobieniem i wyrastaniem tego ciasta. Wystarczy składniki - poza rodzynkami, skórką kandyzowaną i otartą skórką - w kolejności: płynne, sypkie, drożdże umieścić w środku i włączyć, pamiętając o zachowaniu sekwencji czasu: 7 minut wyrabiania - 60 minut wyrastania - 7 minut wyrabiania - 60 minut wyrastania - 7 minut wyrabiania, podczas których dodajemy pozostałe składniki. Na ostatnie wyrastanie polecam przenieść ciasto już do tortownicy. Piec jw.
Polewa: Czekoladę połamać na kawałki i roztopić w misce umieszczonej nad garnkiem z gorącą wodą. Dodać śmietankę, dokładnie wymieszać. Ciasto oblać polewą. Udekorować skórką pomarańczową lub perełkami lukrowymi.
Ciasto można również przekroić w poprzek na 3-4 plastry i przełożyć kremem z mascarpone, bitej śmietany, cukru pudru i kilku łyżek soku z pomarańczy.
MA==