Kuchnia

PYCHOTKA II

Pita z kurczakiem w greckim stylu

Składniki:

* 500g piersi z kurczaka
* otarta skórka z 1/2 cytryny
* 1 łyżka soku z cytryny
* 1 ząbek czosnku
* 1 łyżeczka suszonego oregano
* 1 łyżka oliwy z oliwek

Dodatkowo:

* kilka liści sałaty
* 6 chlebków pita
* 4 łyżki usiekanego szczypiorku
* 12 pomidorków koktajlowych
* 1 czerwona papryka

Sos tzatziki:

* 300g jogurtu greckiego
* 1 ogórek gruntowy lub 1/2 szklarniowego
* 1 ząbek czosnku
* 1 łyżka koperku
* 1 łyżka soku z cytryny
* 1 łyżka oliwy z oliwek
* sól morska
* pieprz czarny świeżo mielony

Paprykę pokroić w kosteczkę, pomidorki przekroić na pół.

Sos tzatziki: Ogórka dokładnie umyć, pozbawić nasion(gruntowego obrać pozostawiając miejscami kawałki skórki), szklarniowego nie obierać. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do jogurtu. Dodać drobno posiekany ząbek czosnku, koperek i oliwę. Doprawić sokiem z cytryny, solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Dokładnie wymieszać, przechowywać w lodówce.

Do miski wlać sok i otartą skórkę z cytryny. Kolejno dodać posiekany ząbek czosnku, oregano, oliwę z oliwek. Pierś z kurczaka opłukać i dokładnie osuszyć, odciąć błonki. Filet pokroić w kostkę i przełożyć do marynaty, doprawić solą do smaku. Całość dokładnie wymieszać, odstawić na 20 minut.

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć na nią kurczaka. Piec około 12-15 minut.

Pity lekko zwilżyć wodą, ułożyć na oddzielnej kratce i wstawić do piekarnika na 3-5 minut przed wyjęciem kurczaka (lub przygotować chlebki zgodnie z instrukcją na opakowaniu).

Do kieszeni gorących chlebków wkładać sałatę, paprykę, kurczaka, pomidorki, sos tzatziki i szczypiorek.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation