Kuchnia

Pyszności

AIOLI - sos czosnkowy

* 2-4 soczyste ząbki czosnku
* 1 żółtko
* 1 szklanka oliwy extra vergine
* 1 szklanka oliwy łagodnej w smaku lub oleju
* do smaku: sól, pieprz, sok z cytryny

Czosnek posiekaj, posyp odrobiną soli i rozetrzyj na gładko płaską stroną noża. Mikserem utrzyj dokładnie z żółtkiem. Gdy masa będzie jasna i jednolita, zacznij bardzo powoli dodawać oliwę. Miksuj trzepaczkami do ubijania piany. Wlewaj tylko tyle oliwy, ile przyjmuje sos. Zacznie powstawać kremowa emulsja.

Kolejną dawkę oliwy dolewaj, gdy poprzednia została wchłonięta. Emulsja będzie coraz bardziej puszysta i sztywna. By ją rozrzedzić, dolej trochę gorącej wody, uzupełnij przyprawami
do smaku.
Sos przechowuj nakryty szczelnie folią spożywczą.

Warianty smakowe:

1. Do żółtka i czosnku na początku miksowania dodaj łyżkę musztardy diżońskiej lub łyżkę czerwonego octu winnego, lub szafran rozpuszczony w odrobinie wody.

2. Czosnek, garść włoskich orzechów i żółtko utrzyj na gładko malakserem; dalej postępuj jak w przepisie, możesz użyć oleju orzechowego do smaku, doprawić octem winnym.

3. Do gotowego sosu dodaj posiekane świeże zioła: bazylię lub miętę bądź kolendrę.

4. Upiecz paprykę, obierz ją ze skórki, zmiksuj i dodaj do sosu z łyżką koncentratu pomidorowego, dopraw cukrem i chili.

5. Dla innej tekstury sosu dodaj miąższ namoczonej, odciśniętej bułki albo ugotowanego ziemniaka.

Sposoby podania:

* podawaj jako zimny sos lub dip do warzyw, ryb, mięs;

* podawaj jako samodzielne danie: na dużym półmisku połóż miseczkę sosu, a wokół - ugotowane młode ziemniaki, fasolkę, kalafiory, bób, surowe rzodkiewki, marchewki, ogórki, ugotowane na półtwardo jajka, kawałek gotowanej białej ryby. Dodatki macza się w sosie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation