Kuchnia

mieta

Boczek gotowany

Składniki:
1 kg boczku
2 łyżeczki żelatyny
Marynata:
2 łyżki oleju
przyprawa w płynie Maggi
Vegeta
bazylia
oregano
sól
pieprz
Sposób przygotowania:

Boczek opłukać i osuszyć. Olej wymieszać z przyprawą w płynie Maggi, Vegetą, bazylią, oregano, solą i pieprzem. Marynatę wyłożyć na boczek i rozsmarować. Posypać żelatyną (sypką), boczek zrolować i związać nitką. Włożyć do lodówki na około 90 minut. Następnie przełożyć do rondla, delikatnie zrumienić, podlać niewielką ilością wody i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 80 minut. Od czasu do czasu boczek można obracać i dolewać wodę. Ostudzić, zdjąć nitki i pokroić boczek w cienkie plastry. Z wody, w której gotował się boczek można zrobić sos.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation