Kuchnia

Dobre dania

Kurczak z serkiem śmietankowym i rozmarynem | Kwestia Smaku

SKŁADNIKI

2 - 3 PORCJE
8 nóżek kurczaka
sól
1 duża cebula, pokrojona na ósemki
2 ząbki czosnku, obrane i przekrojone na połówki
1 opakowanie kremowego serka śmietankowego (np. Philadelphia)
8 kawałeczków (po 2 - 3 cm) świeżego rozmarynu
8 łyżek oleju roślinnego

PRZYGOTOWANIE

Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Na dno naczynia żaroodpornego położyć kawałki cebuli i czosnek. Nóżki umyć, osuszyć, oprószyć solą, każde wysmarować 1 łyżką oleju. Pod skórkę włożyć po 1 płaskiej łyżce serka oraz po kawałku rozmarynu.
Udka ułożyć na cebuli, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec bez przykrycia w środkowej jego części przez około 60 - 70 minut. Ja piekłam najpierw przez 50 minut, następnie zostawiłam jeszcze udka w stygnącym, zamkniętym piekarniku na kolejne 15 minut.
Możesz sprawdzić widelcem czy mięso ładnie odchodzi już od kości. Pod koniec pieczenia można też raz polać po udkach powstałymi sokami z dna naczynia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation