Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

eintopf: pieczona pierś z indyka z sosem żurawinowym
Zacznijcie od przygotowania marynaty. Pierś należy zamarynować dzień przed podaniem.

Składniki:

pierś z indyka, ok. 2 kg
1600 ml wody
220 ml białego wina
220 ml soku z pomarańczy
1/2 szklanki soli
1/2 szklanki brązowego cukru
2 łyżki posiekanego imbiru
łyżka ziaren pieprzu
4 liście laurowe
4 gałązki tymianku



W dużej misce wymieszajcie wszystkie składniki. Zanurzcie pierś w marynacie i odstawcie na noc do lodówki.

Nazajutrz wyjmijcie indyka z marynaty, osuszcie ręcznikiem papierowym i przygotujcie zioła i przyprawy do natarcia indyka.

2 łyżki oliwy
łyżeczka papryki
łyżeczka soli
łyżeczka suszonego czosnku
łyżeczka pieprzu
łyżeczka suszonej cebuli
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
1/2 łyżeczki utartych goździków
1/2 łyżeczki oregano
1/2 łyżeczki tymianku


Wszystkie składniki wymieszajcie ze sobą i wetrzyjcie dobrze w mięso.
Przełóżcie indyka do brytfanny i pieczcie przez godzinę w temperaturze 190 stopni.

W międzyczasie przygotujcie glazurę z żurawiny.

350 g mrożonej lub świeżej żurawiny
1/4 szklanki posiekanego imbiru
2 łyżeczki skórki pomarańczowej
1/4 szklanki miodu
1/2 szklanki cukru
łyżeczka cynamonu
1/4 szklanki soku z pomarańczy
szklanka wody
1/4 szklanki likieru pomarańczowego


W rondelku wymieszajcie wszystkie składniki. Zagotujcie na średnim ogniu. Dobrze zamieszajcie, zmniejszcie ogień i gotujcie jeszcze przez ok. 10 minut.
Odcedźcie glazurę na drobnym sicie. Wsmarujcie ją w upieczonego indyka.
Odcedzoną żurawinę podajcie jako sos. Pierś przełóżcie na półmisek i ozdóbcie gałązkami tymianku.
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation