Sałatka śledziowa warstwowa Pyzy
Czas przygotowania: 3 godzin
Ilość porcji: 4
Składniki:
• 5 filetów śledziowych "po polsku",
• 1 cebula świeża albo trochę cebuli od śledzia
• 1 marchewka,
• 1-2 ziemniaki,
• 1 burak ćwikłowy,
• 2 jajka,
• 2-4 łyżki majonezu,
• 200 ml jogurtu naturalnego,
• do smaku: sól ziołowa, pieprz kolorowy,
• natka pietruszki
pyszna sałatka na świąteczny stół albo zwykłą kolację
Etapy przygotowania:
Przyznam, że poszłam na łatwiznę i wykorzystałam gotowe śledzie ze słoika - nazywają się "Śledzie po polsku" i są to filety śledziowe marynowane a potem zalewane olejem, z dodatkiem cebuli pokrojonej w półplasterki. Do swojej sałatki zużyłam 5 filetów i ok. 3-4 łyżek cebuli - oba składniki po wyjęciu ze słoja osączyłam z oleju na kilku ręcznikach papierowych. 2 małe ziemniaki, 1 niedużą marchewkę i jednego średniego buraczka ugotowałam (burak oddzielnie!!!) w łupinach. Po ostudzeniu obrałam warzywa i starłam, każde oddzielnie, na wiórki. Ugotowałam także jajka - na twardo - a po wystudzeniu i obraniu starłam na tarce oddzielnie białka i żółtka. Jogurt wymieszałam z majonezem i doprawiłam do smaku solą ziołową oraz kolorowym świeżo mielonym pieprzem.
Na półmisku układałam składniki warstwami - najpierw śledzie pokrojone w paseczki, potem ziemniaki - te trzeba oprószyć delikatnie solą i pieprzem - na ziemniaki cebula od śledzi - cebulę polałam lekko częścią sosu jogurtowego. Następnie wyłożyłam marchewkę - tę też trzeba posolić i lekko polać sosem. Na to białka jajek, przyprawy, sos, buraczki, przyprawy i na nie reszta sosu. Wierzch posypałam startymi żółtkami i natką i posiekaną natką pietruszki. Sałatka jest właściwie gotowa od razu po przygotowaniu, ale dobrze jest ją odstawić na 1-2 godziny do lodówki - trzeba tylko pamiętać, że gdy postoi to część składników zabarwi się sokiem z buraka.
Ja przygotowałam porcję dla 3-4 osób, ale ilość składników można zwielokrotnić.
http://www.mojegotowanie.pl/przepisy/salatki/salatka_sledziowa_warstwowa_pyzy