Kuchnia

Ciasta

Biszkopt z truskawkami i masą jogurtową


na biszkopt:

3 jajka
120g cukru
150g mąki ziemniaczanej
22g mąki pszennej
1,5 łyzeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
0.5 cytryny oraz 3 łyżeczki cukru do nasączenia ciasta

na masę jogurtową:

0.5 litra jogurtu naturalnego
3 łyżki cukru
2 torebki cukru waniliowego
0.5 ml śmietany kremówki
6 łyżeczek żelatyny

do przybrania:

1 kg truskawek (lub innych owoców)
1 galaretka na 0.5 litra wody
200ml czerwonego soku (z czerwonej porzeczki albo żurawinowego)

Na biszkopt: Jajka ubijamy na parze z dodatkiem soli oraz cukru. Musimy uzyskać konsystencję gęstej kwaśnej śmietany. Na koniec łączymy mąkę, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia i przesiewamy do masy jajecznej, delikatnie mieszamy kopyścią. Dno okrągłej foremki o średnicy 24cm wykładamy pergaminem, całość smarujemy tłuszczem do pieczenia. Przelewamy biszkopt do foremki, wygładzamy powierzchnię i pieczemy w nagrzanym do 180°C piekarniku przez około 20-25 minut lub tak aż wetknięty w ciasto patyczek wyjdzie suchy. Odstawiamy do przestygnięcia. Nasączamy połową szklanki wody wymieszanej z sokiem cytrynowym oraz cukrem.

Na masę jogurtową: żelatynę namaczamy w małej ilości zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia. Podgrzewamy chwilkę na małym ogniu tak aby nie było grudek. Jogurt mieszamy z cukrem oraz cukrem waniliowym, dodajemy do niego przestudzoną żelatynę. Odstawiamy i czekamy aż masa zacznie tęgnąć. Ubijamy śmietanę kremówkę i dodajemy do tężejącej masy. Na biszkopt zakładamy z powrotem tortownicę i przelewamy do niej masę jogurtową.

Na galaretkę i owoce: kroimy owoce w plasterki rozkładamy na stęgniętej masie jogurtowej. Galaretkę zalewamy 100ml gorącej wody, mieszamy do rozpuszczenia, dodajemy jeszcze 200 ml soku z czerwonej porzeczki. Jak będzie tęgła wylewamy na owoce. Pycha!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation