Kuchnia

kuchnia

Syrop piernikowy: do kawy, deserów i drinków | ANIA-GOTUJE

Składniki na ok. 600 ml syropu

350 ml wody
150 g cukru
150 g daktyli
2 laski cynamonu
30 g przyprawy do pierników
15 g cukru z wanilią lub 1 laska wanilii
2 łyżeczki mielonego cynamonu
1 łyżeczka mielonych goździków
1/2 łyżeczki mielonego anyżu

syrop piernikowy

Przygotowanie:

Do garnka wlać wodę.
Dodać resztę składników i zagotować.
Gotować 10 minut.
Po czym wyciągnąć laski cynamonu.
Zmiksować syrop.
Przecedzić przez sito lub nie, jeśli chcesz otrzymać syrop z miąższem daktyli.
Przelać do butelek.
Zimny syrop przechowywać do miesiąca w lodówce.
Jeżeli jest hermetycznie zamknięty ( na gorąco w wyparzonej butelce) ma trwałość nawet do roku.

Taki syrop jest idealnym pomysłem na prezent dla miłośnika piernika!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation