Święta i uroczystości

Boże Narodzenie - Kulinaria

Świąteczne ciasteczka
składniki:
2,5 szklanki mąki,
20 dag masła,
1 szklanka cukru - pudru,
2 żółtka,
1/2 szklanki śmietany,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1/2 łyżeczki soli,
cynamon, torebka cukru waniliowego.
do ozdobienia ciasteczek przygotuj:

czekoladowe lentylki w kolorowej polewie, kolorowe, lukrowane pisaki, lukier biały i czekoladowy.

wykonanie:

zagniatanie ciasta zacznij od wymieszania ze sobą (łatwiej za pomocą miksera) wszystkich płynnych składników z cukrem pudrem. masło trzeba roztopić na wolnym ogniu i dodać do masy jajecznej. w osobnej misce wymieszaj składniki sypkie - mąkę, cukier waniliowy, cynamon, sól, proszek do pieczenia. teraz trzeba połączyć ze sobą zawartości obu misek i dokładnie zagnieść ciasto. gotowe ciasto odstaw do lodówki na co najmniej pół godziny.

rozgrzej piekarnik do temp. ok. 180 st. c. gotowe ciasto rozwałkuj na stolnicy i wykrawaj za pomocą foremek dowolne kształty. ciasteczka układaj na blasze do pieczenia. dziecko łatwo sobie poradzi z ozdabianiem ciasteczek kolorowymi lentylkami zanim wstawisz blachę z ciastkami do piekarnika. zapiekaj ciasteczka ok. 15 min.

po wystygnięciu ciasteczek można zacząć dekorowanie!

jak przygotować biały lukier?

jedno lub dwa (w zależności od potrzeby) białko,
szklanka (dwie) cukru-pudru,
sok z cytryny.
wymieszaj ze sobą białko i cukier - puder, ucieraj masę aż do uzyskania śnieżnobiałego koloru. na koniec dodaj sok z cytryny i delikatnie wymieszaj.



jak zrobić bałwanki bez odpowiedniej wykrawaczki?

to bardzo proste! potrzebne będą dwie szklanki o różnej średnicy. dwa wycięte za ich pomocą kółka - mniejsze i większe ułóż bardzo blisko siebie na blasze, doklej czapeczkę (połówkę koła lub gwiazdki). podczas pieczenia kółka skleją się ze sobą i bałwanek gotowy. po wystygnięciu można go pokryć białym lukrem, dodać oczka i ozdobić według uznania.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation