Hobby

pyszności

rustykalna kuchnia - cooking at home: Czekoladowe ciasto owsiane
Receptura:
6 - 8 porcji

120 g masła niesolonego
150 g gorzkiej czekolady (60 - 70%)
30 g kakao ciemnego niesłodzonego
3 jajka
180 g drobnego brązowego cukru
1 łyżeczka waniliowego ekstraktu
140 g mąki owsianej + 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Czekoladę i masło rozpuść. Możesz to zrobić w rondelku na małym ogniu stale mieszając lub w mikrofali (ok 2 minuty), albo też w misce nad parą wodną. Do rozpuszczonych i wystudzonych nieco składników dodaj resztę według podanej kolejności, za każdym razem mieszając, czyli kakao - zamieszać, jajka - zamieszać, itd, aż do wyczerpania składników. Do mieszania w zupełności wystarczy łyżka.
Przygotowane ciasto przełóż do tortownicy o średnicy 18 cm, wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego piekarnika na 1 godzinę i 15 minut.
Temperatura pieczenia to 175*C
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation