Kuchnia

ryba

pstrąg na maśle

Składniki:

- pstrągi: umyte, wypatroszone (opcjonalnie także pozbawione głów)

- masło

- natka pietruszki

- sól

- pieprz

- sok z cytryny

- mąka

Pstrągi osuszamy. Do każdej ryby wkładamy po gałązce natki pietruszki. Wierzch pstrąga skrapiamy sokiem z cytryny, przyprawiamy solą i pieprzem i wkładamy do lodówki na godzinkę. Przed smażeniem obtaczamy pstrąga w mące. Na patelni roztapiamy masło i smażymy rybę na małym ogniu z obu stron, aż skórka się zrumieni.

Ja podałam pstrąga z pieczonymi ziemniaczkami: ziemniaki skropiłam olejem z czosnkiem, bazylią i suszonymi pomidorami i razem z pokrojoną na ćwiartki cebulką piekłam przez około 30 minut w 200 stopniach, mieszając od czasu do czasu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation