Kuchnia

Ciasta

Sernik pomarańczowy z musem śliwkowym na spodzie brownie

Składniki na brownie:

120 g masła
200 g gorzkiej czekolady
1/2 szklanki mleka
2 duże jajka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub łyżka cukru z prawdziwą wanilią
150 g drobnego cukru do wypieków
100 g mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W garnuszku roztopić masło, zdjąć z palnika. Do gorącego dodać mleko i posiekaną gorzką czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu czekoladowego.

W naczyniu lekko roztrzepać jajka rózgą kuchenną (nie ubijać). Dodać ekstrakt z wanilii lub cukier z wanilią, drobny cukier i wymieszać. Dodać jeszcze ciepły sos czekoladowy, wymieszać rózgą kuchenną. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać tylko do połączenia składników.

Masę czekoladową przelać do tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać.

Składniki na masę serową:

1000 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
5 dużych jajek
3/4-1 szklanka drobnego cukru do wypieków
2 łyżki skrobi ziemniaczanej
skórka otarta z 1 pomarańczy (wyparzonej)
1 łyżka soku z pomarańczy

Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej.

W misie miksera umieścić twaróg, jajka, cukier, skrobię, skórkę i sok z pomarańczy. Zmiksować krótko, tylko do połączenia się składników.

Na surowy spód brownie przelać delikatnie masę serową, wyrównać.

Piec w temperaturze 170ºC przez około 1 godzinę. Cała powierzchnia sernika powinna być wypieczona i ścięta przy dotyku patyczkiem. W razie konieczności lekko wydłużyć czas pieczenia.

Wyjąć z piekarnika, wystudzić, schłodzić.

Mus śliwkowy:

300 g gęstych powideł śliwkowych (gotowych lub zrobionych z ok. 400 g śliwek węgierek)
400 ml śmietanki kremówki 30%, b. dobrze schłodzonej
2/3 szklanki drobnego cukru
2 łyżki żelatyny
1/2 szklanki soku jabłkowego

Jeśli przygotowujemy sami szybkie powidła, śliwki wypestkować, pokroić i smażyć z cukrem w garnku, często mieszając przez ok. 15-20 minut, zmiksować blenderem na gęstą pastę (ok. 300 gotowej pasty), dokładnie ostudzić przed połączeniem ze śmietanką.
Żelatynę wymieszać z sokiem w garnuszku, odstawić na 10 minut, następnie podgrzewać przez ok. 2 minuty na małym ogniu cały, czas mieszając aż żelatyna się rozpuści, odstawić z ognia. Można również rozpuścić żelatynę w kuchence mikrofalowej.
Śmietankę kremówkę ubić na sztywną pianę z dodatkiem cukru pudru. Stopniowo, po łyżce dodawać do żelatyny powidła śliwkowe, mieszając do połączenia się składników. Następnie dodać do ubitej śmietany i zmiksować.
Wyłożyć na sernik i wstawić na kilka godzin do lodówki. Gdy mus będzie już sztywny, zdjąć obręcz z sernika można sernik kroić.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation