Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Makowiec z jabłkami
spód do ciasta:
200 g mąki
50 g cukru
75 g masła
1 żółtko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
80 g śmietany 18%

Z podanych składników zagniatamy ciasto i wkładamy na 30 minut do lodówki.

W tym czasie przygotowujemy masę makową. masa makowo-jabłkowa:
200 g maku
200 g cukru
100 g kaszy manny
150 g masła
5 jaj
1 białko
6 średnich jabłek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
kilka kropli olejku migdałowego

Mak parzymy, dokładnie odcedzamy i studzimy. Zimny mielimy trzykrotnie (można użyć już zmielonego). Jabłka obieramy i ścieramy na tarce na średnich oczkach. Żółtka ucieramy z cukrem i masłem, stopniowo dodajemy mak i starte jabłka, nie przerywając ucierania. Następnie dodajemy kaszę mannę i olejek. Z białek ubijamy sztywną pianę i delikatne łączymy ją z masą makową. Ciasto dzielimy na dwie części ¾ i 1/4 . Większą rozwałkowujemy na blaszce (wymiary 22x29 cm), na ciasto wykładamy masę makową. Mniejszą część ciasta rozwałkowujemy i wycinamy z niej paski o szerokości 1-1,5 cm, a następnie z nich układamy na maku kratkę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180st. przez godzinę. Jeśli wcześniej kratka na cieście jest już złota, możemy przykryć ciasto papierem do pieczenia i piec dalej. Smacznego!

- See more at: http://www.bistromama.pl/2013/12/makowiec-z-jabkami.html#sthash.JSJVhokg.dpuf
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation