Kuchnia

piernik,pierniczki,murzynek

Piernik z bakaliami

Skladniki:
1/2 szkl. miodu
2 i 3/4 szkl. maki pszennej
1/2 szkl. mleka
125 g margaryny (dalam maslo)
2 jajka
1 szkl. cukru
2 lyzki oleju
1,5 lyzki kwasnej smietany
2 lyzki przyprawy do piernikow
1 plaska lyzeczka sody oczyszczonej
po 2 lyzki posiekanych suszonych fig, orzechow i rodzynek
tluszcz do formy
cukier puder do posypania (lub lukier do dekoracji)

Piekarnik rozgrzac do tem. 160-170°C. Rozpuscic i ostudzic miod. Zagotowac mleko, wystudzic.

Margaryne (lub maslo) utrzec z cukrem, dodac jajka i olej, utrzec na gladka mase. Ciagle mieszajac, dodac plynny miod. Wsypac make wymieszana z soda oraz smietane i wlac mleko. Wyrabiac az ciasto bedzie gladkie. Na koniec wsypac przyprawe do piernika i bakalie, wymieszac.

Ciasto nalozyc do wysmarowanej tluszczem formy (keksowki o dl. 25 cm). Wstawic do piekarnika, piec 1 godz. (ja pieklam 1 godz. 10 min. w temp. 165°C). Po 40 min. sprawdzic czy ciasto nie rumieni sie zbyt mocno i, jesli trzeba, przykryc folia aluminiowa.

Upieczone ciasto wyjac z piekarnika (sprawdzic czy sie upieklo za pomoca drewnianego patyczka). Po wystudzeniu piernik posypac cukrem pudrem (lub polac lukrem) i dowolnie ozdobic.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation