Kuchnia

Przepisy

EVERYDAY FLAVOURS: ŚWIĄTECZNE CANTUCINNI.



500 g nieobranych migdałów
600 g mąki pszennej
4 czubate łyżeczki DOMOWEJ PRZYPRAWY PIERNIKOWEJ
3 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
5 jajek
260 g cukru brązowego
skórka z 1 1/2 pomarańczy
sok z 1/2 pomarańczy
ziarna z 1 laski wanilii

Piekarnik nagrzać na 190 stopni C. Migdały wysypać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i prażyć 7-10 minut, uważając aby się nie przypaliły.
W misce wymieszać razem przesianą mąkę, przyprawę piernikową, proszek do pieczenia oraz sól, a następnie odstawić. Jajka utrzeć razem z cukrem, następnie dodać skórkę z pomarańczy oraz ziarna wanilii. Do miski wsypać suche składniki, posiekane grubo migdały oraz sok z pomarańczy. Całość dokładnie wymieszać a następnie uformować z niego kilka wałków szerokości około 6 cm oraz wysokości około 4 cm. Wałki piec około 25 minut w nagrzanym piekarniku po czym wyjąć wałki ciasta, chwilę odczekać aby przestygły i pokroić plastry grubości około 1.5 cm. Przekrojone ciastka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec po 10 minut z każdej strony. Upieczone ciastka trzymać w zamkniętej puszce, zjadać maczając w winie lub herbacie.
SMACZNEGO!!!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation