Kuchnia

Przepisy przetwory

MASŁO DYNIOWE
Składniki na jeden większy słoik
około 800g puree dyniowego
190 ml soku jabłkowego
230 g brązowego cukru
2 łyżeczki mielonego cynamonu
2 łyżeczki mielonego imbiru
1 łyżeczka mielonej gałki muszkatalowej
1/ 2 lyżeczki pumpkin pie spice*
szczypta mielonych goździków
sok z połowy cytryny
Wszystkie składniki za wyjątkiem soku z cytryny umieszczamy w rondlu. Doprowadzamy masę do wrzenia po czym zmniejszamy temperaturę. Gotujemy na małym ogniu często mieszając. Masa powinna zgęstnieć na tyle, by nabrana na łyżkę nie spływała z niej. Autorka podaje, że zajmuje to od 40 do 50 minut. Jednak należy uzbroić się w cierpliwość. Ja gotowałam 2 godziny zanim masa zgęstniała. Nie wiem, skąd ta rozpiętość w czasie. Możliwe, że była spowodowana tym, że przez większość czasu gotowałam pod przykryciem gdyż masa mocno bulgotała i istniało ryzyko poparzenia. Dopiero pod koniec gotowałam bez przykrycia. Masło powinno nabrać lśniącej faktury i ciemnego koloru a konsystencją przypominać masę kajmakową. Wówczas zdejmujemy masło z ognia i dodajemy sok z cytryny. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Przekładamy do słoika i przechowujemy w lodówce do miesiąca czasu. Masło można też zamrozić ( na okres 6 miesięcy).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation