Kuchnia

kuchnia

Babeczki marchewkowe ze śnieżnobiałą polewą

220 g mąki
120 g cukru
2 jajka
170 ml oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 marchewki
szczypta soli
starta skórka z 1 cytryny
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka kardamonu
garść rodzynek

Polewa:
150 g cukru pudru
300 g serka naturalnego
1 łyżeczka soku z cytryny

Cukier, olej i jajka ucieramy za pomocą miksera. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, cynamonem, kardamonem i szczyptą soli. Mieszając dodajemy startą marchewkę na małym oczku, starą skórkę z cytryny, rodzynki i mieszamy. Masę przekładamy do papierowych foremek i pieczemy w 200 st przez 20 min. Wyjmujemy z piekarnika do ostudzenia. Aby przygotować polewę, ucieramy w mikserze serek naturalny z cukrem pudrem. Dodajemy sok z cytryny i mieszamy. Masę przekładamy do zamrażarki na 30 min. Polewę nakładamy na ostudzone babeczki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation