Kuchnia

Słodkości

Ciasto Kruszynka / Niebo - myTaste.pl

Ciasto kruche:
30 dag mąki pszennej
4 żółtka
1 kostka margaryny
1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki amoniaku

Masa jabłkowa:
1 kg jabłek
2 galaretki pomarańczowe
1 łyżka masła

Masa orzechowa:
1 kostka masła
20 dag orzechów mielonych
1 szklanka mleka
3 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:
polewa kakaowa
duża paczka herbatników

Sposób przygotowania:

1. Z podanych składników na kruche ciasto, zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie połowy, wykładamy jednakowe blaszki i pieczemy w 180 st. C do zrumienienia.
2. Robimy masę jabłkową: obrane jabłka ścieramy na tarce jarzynowej, w rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy jabłka i chwilę dusimy. Wsypujemy suche galaretki i smażymy kilka minut bez przykrycia.
3. Robimy masę orzechową: Mleko zagotowujemy, wsypujemy orzechy i mieszamy. Studzimy. Masło ucieramy z cukrem pudrem i stopniowo dodajemy zimne orzechy.
4. Przekładamy ciasto od dołu:
ciasto kruche-masa jabłkowa-ciasto kruche-masa orzechowe-herbatniki-polewa
5. Można też pominąć warstwę herbatników i bezpośrednio na masę orzechową wylać polewę. Udekorować wedle uznania. Ja użyłam mielonych orzechów.

Smacznego!!!

*Ciasto robiłam w blaszce 24x36cm.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation