Design

Design

Makowiec na kruchym cieście przepis

Składniki
ilość porcji: 15
1,5 szklanki mąki pszennej
1/3 kostki margaryny
1 jajko
1/3 szklanki cukru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Masa makowa
1/2 kg maku
5 jajek, oddzielić białka od żółtek
1 szklanka cukru
1/2 kostki margaryny
3 łyżki miodu
3 łyżki bułki tartej
2 jabłka
garść orzechów i rodzynek
olejek migdałowy
Lukier
2 szklanki cukru pudru
1/3 szklanki wrzącej wody

Sposób przygotowania

Mak zaparzyć gorącą wodą lub mlekiem. Pozostawić na 24 godziny, następnie odcedzić i zmielić 2 razy przez maszynkę.
Z mąki, margaryny, jajka, cukru i proszku do pieczenia zagnieść ciasto i wyłożyć je na posmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem do pieczenia blachę o wymiarach 25x35 cm.
Nagrzać piekarnik do 180 stopni C.
W międzyczasie zabrać się do przygotowania masy makowej tj: żółtka utrzeć z cukrem i margaryną, dodać po trochę zmielonego maku.
Ubić białka na sztywno.
Dodać miód, bułkę tartą, jabłka obrane i starte na grubej tarce, bakalie, olejek i na koniec dodać lekko mieszając ubite na sztywno białka.
Gotową masę wyłożyć na ciasto. Piec około godziny w nagrzanym do piekarniku.
Przygotować lukier: wsypywać do cukru pudru wodę, energicznie mieszając, dodawać po trochu aż do uzyskania konsystencji gęstej śmietany.
Gdy ciasto wystygnie, wierzch udekorować lukrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation