Kuchnia

kuchnia

Sałatka meksykańska

Składniki:
200 g sera żółtego (1 kostka)
1 duża czerwona papryka
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka kukurydzy
1 puszka ananasów
1 por (biała część)
4-6 łyżek majonezu
sól
świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:
Białą część pora pokroić w talarki, przelać wrzątkiem, odczekać ok. 5 sekund, następnie przelać zimną wodą i odcedzić na durszlaku.
Dzięki temu por będzie miękki i zyska piękny kolor.

Ananasa odsączyć z zalewy, kukurydzę oraz fasolę przełożyć na durszlak, dokładnie opłukać pod zimną wodą i pozostawić na chwilę, aby woda całkowicie ociekła.

Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach, ananasa pokroić w paseczki.

Wszystkie składniki przełożyć do miski, dodać majonez, przyprawić do smaku solą oraz pieprzem, dokładnie wymieszać.

Sałatkę przed podaniem wstawić do lodówki na ok. 30 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation