Design

Design

Bez makowca na wigilijnym stole się nie obędzie. Magda Gessler przygotowała specjalnie dla nas przepis. Przetestujcie!

Świąteczny makowiec

Składniki

CIASTO:
250 g mąki
15 g świeżych drożdży
pół szklanki mleka
50 g cukru
4 żółtka
75 g masła
1 laski wanilii

MASA MAKOWA:
500 g maku
100g kostki masła
10 jajek
po 50 g orzechów włoskich, rodzynek i smażonej skórki pomarańczowej
kieliszek amaretto
kropla oleju makowego

Sposób wykonania

Drożdże rozcieramy z letnim mlekiem. Następnie ucieramy żółtka z cukrem i miąższem wanilii. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy drożdże z mlekiem oraz wcześniej roztopione masło i utarte żółtka. Wyrabiamy elastyczne, w miarę luźne ciasto. Wyrabianie możemy zakończyć w chwili, gdy ciasto zacznie odchodzić od ręki. Przykrywamy je i odstawiamy do wyrośnięcia.

Aby przygotować dobrą masę makową, zaczynamy od zaparzenia maku gorącym mlekiem i gotowani go w tym mleku tak długo aż da się rozetrzeć w palcach (najlepiej w garnku o grubym dnie). Odcedzamy na gęstym sicie i zostawiamy. Zimny już mak należy zemleć w maszynce przez sitko do maku. Następnie robimy kogel-mogel z żółtek i łączymy z makiem. Dodajemy pół kostki masła, skórki pomarańczowe, bakalie, olejek makowy, kieliszek likieru i dokładnie mieszamy.

Na koniec wkładamy ubitą pianę z białek i delikatni mieszamy. Ponownie wyrabiamy ciasto i rozwałkowujemy je na prostokąt. Pokrywamy je masą makową i zwijamy w rulon. Jeszcze pozostawiamy na kilka minut do wyrośnięcia i w takiej postaci wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok. 45 min w temperaturze 180 stop. C. Po upieczeniu polewamy domowym lukrem. Możemy udekorować nasz makowiec bakaliami lub żywymi kwiatami.

Rady Magdy:

1.Do masy makowej możemy dodać tylko i wyłącznie olejek makowy, nigdy migdałowy!
2.Przed rozpoczęciem pieczenia, musimy sprawdzić, czy mak nie jest zjełczały. Jeśli przyrządzimy makowiec ze złego maku, nigdy nie będzie smaczny.
3.Najlepszy jest mak błękitny. Nigdy nie używamy maku brązowego – tureckiego.
4.Skórkę pomarańczową przygotowujemy samodzielnie, smażymy, konfitujemy, nie kupujemy gotowej!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation