Kuchnia

Kuchnia

KEKS

Składniki:

200 g masła
2 i 1/2 szkl mąki pszennej
5 jajek
3/4 szkl cukru pudu lub więcej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
300-400 g bakalii - np. w dowolnej kombinacji :ananas suszony, mango suszone, orzechy nerkowca, orzechy pecan, orzechy brazylijskie, rodzynki, skórka kandyzowana.....

Wykonanie:
Masło w temp pokojowej ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodajemy kolejno jajka, stale ucierając jedno po drugim. Posiekane delikatnie bakalie odsypujemy mąką pszenną. Do masy maślano jajecznej dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie miksujemy. Na koniec wsypujemy przygotowane bakalie i mieszamy. Całość przekładamy do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia i całość pieczemy w piekarniku w temp godz w temp 170-180 stopni, ok godz lub do tzw suchego patyczka. - See more at: http://pocalunkimalinowe.blogspot.com/2015/01/keks.html#sthash.hwETTAtw.dpuf
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation