Kuchnia

Słodkości

Sernik królewski - Najsmaczniejsze.plNajsmaczniejsze.pl
Składniki:

Ciasto kakaowe:

240 g mąki
1 jajko
100 g masła
1 łyżka domowego cukru waniliowego
50 g cukru kryształ
1 płaska łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao

Masa serowa:

0,75 kg twarogu
150 g cukru
100 g masła
4 jajka
1 budyń śmietankowy albo waniliowy
olejek migdałowy

Najsmaczniejszy sernik królewski

Przygotowanie:

Blachę o wymiarach 25×25 cm lub tortownicę 24 cm wyłóż papierem do pieczenia.

Do miski przełóż wszystkie składniki ciasta kakaowego, następnie zagnieć jednolite ciasto. Podziel je na dwie równe części. Jedną włóż do zamrażalnika, drugą wyłóż równomiernie dno formy i wstaw do lodówki na 20-25 minut.
Białka oddzielone od żółtek ubij na sztywna pianę. Żółtka, cukier i masło utrzyj na gładką i puszystą masę, następnie, cały czas miksując dodawaj stopniowo twaróg, kilka kropel olejku migdałowego oraz proszek budyniowy. Masę serową delikatnie połącz z ubitymi białkami, następnie przelej ją na dolna warstwę ciasta kakaowego. Na masę serową zetrzyj drugą część ciasta kakaowego (lub posyp okruszkami).

Sernik królewski piecz w piekarniku rozgrzanym do 170°C przez około 1 godzinę. Ciasto studź przy uchylonym piekarniku do całkowitego wystudzenia. Przechowuj w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation