Zwierzęta

Moje zwierzęta

Muffiny z gruszkami i imbirem

Składniki na 12 sztuk:

250 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
150 g drobnego cukru do wypieków (lub mniej)
75 g jasnego brązowego cukru + do posypania muffinów przed pieczeniem
1 łyżeczka imbiru
140 ml kwaśnej śmietany 12% lub 18%
125 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
1 łyżka miodu
2 jajka
300 g gruszek (u mnie 2,5 sztuki), obranych i pokrojonych w niedużą kostkę

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W jednym naczyniu wymieszać składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia, cukier biały i brązowy, imbir.

W drugim naczyniu wymieszać składniki mokre: olej, roztrzepane jajka, śmietanę, miód. Połączyć ze składnikami suchymi, krótko wymieszać, tylko do połączenia składników. Dodać pokrojone gruszki i wymieszać.

Formę do muffinów wyłożyć papilotkami. Ciasto podzielić pomiędzy 12 foremek. Każdą muffinkę posypać cukrem (około pół łyżeczki na muffinkę).

Piec w temperaturze 200ºC przez 20 - 25 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, przestudzić lekko na drucianej siatce. Najlepsze jedzone ciepłe
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation