Kuchnia

Sałatki, zapiekanki, itp

Babeczki i Spółka: Ciasteczka serowo-bekonowe

Składniki:

3 szklanki mąki
150 g masła
150 g boczku wędzonego surowego
½ szklanki wody
½ szklanki mleka
2 żółtka
80 g startego sera żółtego
½ łyżeczki proszku do pieczenia
8-10 suszonych pomidorów, drobno pokrojonych
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki wędzonej słodkiej papryki

1. Boczek pokrój w drobną kosteczkę i podsmaż tak, by mocno się zrumienił. Nie zdejmując patelni z ognia, dodaj masło. Poczekaj, aż całkowicie się rozpuści i wymiesza z tłuszczem wytopionym z boczku.

2. W dużej misce umieść wszystkie pozostałe składniki. Na koniec dodaj przestudzony boczek z masłem i zagnieć ciasto.

3. Na wyłożoną papierem blachę do pieczenia wykładaj małe kulki ciasta, z góry spłaszczając je lekko dłonią.


4. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180° C przez 18 minut (wierzch powinien być ładnie zrumieniony). Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation