Kuchnia

kuchnia

Ryba po japońsku


SKŁADNIKI:

1 kg filetów rybnych (mintaj, miruna, morszczuk)
3 świeże papryki (u mnie czerwone)
6 ogórków konserwowych
3 duże cebule
1 duża marchewka
przyprawa do ryb lub uniwersalna
mąka, jajko i olej do smażenia

ZALEWA:

1 szklanka wody (250ml)
pół słoiczka koncentratu pomidorowego
pół szklanki oleju rzepakowego
8 łyżek octu winnego (u mnie jabłkowy) lub 6 łyżek zwykłego spirytusowego
8 łyżek dobrego ketchupu
8 łyżek cukru
1 łyżka soli

1/ Mrożone filety rozmrozić, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić na kawałki. Posypać przyprawą. Obtoczyć w mące i smażyć na złoty kolor na rozgrzanym oleju.

2/ Farsz- cebulę obrać, pokroić w półksiężyce, marchew pokroić w słupki. Dodać do cebuli i dusić chwilę pod przykryciem na odrobinie oleju, paprykę pokroić w paski, dodać do cebuli i marchewki. Gdy warzywa będą miękkie, na koniec dodać pokrojone w słupki ogórki.

3/ W dużym naczyniu (może być słoik) przygotować zalewę: koncentrat pomidorowy, wodę, olej, ocet, ketchup, cukier i sól dokładnie ze sobą połączyć. Gotową zalewę wlać do farszu. Wszystko dokładnie, ale i delikatnie wymieszać, do uzyskania jednolitej konsystencji.

4/ W szklanej, przeźroczystej salaterce lub dekoracyjnym naczyniu układać warstwami - farsz, ryba, farsz, ryba,farsz aż do skończenia się składników, z tym że farsz powinien być na wierzchu. Schłodzić w lodówce przed podaniem. Najlepiej zrobić na noc.

Ryba smakuje również na ciepło podana do ryżu. Wówczas wtedy pełni funkcję obiadu a nie przystawki.
Polecam :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation