Inne

kulinarnie-serowo

Moje Dietetyczne Fanaberie: Roślinnie cz. I - domowe mleko kokosowe

Wiórki kokosowe wrzucamy do kielicha blendera lub wysokiego, dużego kubka w przypadku blendera ręcznego, a następnie zalewamy je gorącą wodą (1,5 szklanki, ok 80'C) i odstawiamy na 2 godziny.

Po upływie 120 minut intensywnie blendujemy kokos, przygotowujemy miseczkę lub głęboki talerz, kładziemy na niej gazę lub czysty kawałek bawełnianego materiału i przekładamy uzyskaną papkę po czym robimy swego rodzaju "sakiewkę" i mocno wyciskamy płyn.
Pozostałe w gazie/materiale wiórki wracają do blendera, po raz kolejny zalewamy je gorącą wodą (kolejne 1,5 szklanki) i po 2 godzinach powtarzamy proces.

Obie porcje mleka mieszamy razem, przelewamy do czystych butelek/słoików i przechowujemy w lodówce. Z każdym dniem mleko co raz bardziej będzie się rozwarstwiało, a na wierzchu utworzy się warstwa twardego "masła" kokosowego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation