Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Pascha

Pascha

2 litry mleka (najlepiej 3,2%)
laska wanilii
500 ml kwaśnej śmietany (najlepiej 18%)
6 jaj
250 g miękkiego masła
3/4 szklanki cukru pudru
bakalie
Bakalie namoczyć (ja namaczam w wodzie i rumie), jeśli trzeba, osuszyć, pokroić nie za drobno.
Mleko zagotować z rozciętą laską wanilii. Do wrzącego powoli wlewać jaja roztrzepane ze śmietaną. Gotować, mieszając, aż cały płyn w garnku podzieli się na ser i serwatkę. Ostudzić, usunąć wanilię.
Cedzak wyłożyć podwójną warstwą gazy i odcedzić ser. Maksymalnie go odcisnąć, najlepiej zostawić na noc na cedzaku, a rano docisnąć. Serek powinien być sypki.
Masło zmiksować z cukrem pudrem. Do makutry wrzucić ser, stopniowo dodawać masło i ucierać, aż powstanie spójny krem. Można to zrobić mikserem.
Dodać bakalie do masy.
Wyłożoną gazą miskę napełnić dość luźnym kremem i wstawić do lodówki. Kiedy stężeje, przewrócić na talerz do góry dnem, zdjąć gazę i udekorowac
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation