Kuchnia

gotujemy

Kotlety z ziemniaków

Składniki:
1 kg ugotowanych ziemniaków
1 jajko
3 łyżki mąki
1 mała cebula
sól
pieprz
olej
bułka tarta do panierowania
opcjonalnie 2 - 3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki

Sposób wykonania:
Ugotowane ziemniaki zgniatamy łyżką do puree i studzimy
Po wystudzeniu dodajemy jajko, mąkę i zeszkloną wcześniej na oleju drobno posiekaną cebulkę. Doprawiamy pieprzem i solą ( jeśli ziemniaki były gotowane w osolonej wodzie to nie solimy )
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i formujemy kotlety, które następnie obtaczamy w tartej bułce
Smażymy na oleju z obu stron po kilka minut
Podajemy z surówkami i/lub sosami
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation