Nauka i natura

ZDROWIE

Naturalne antybiotyki:

1. Czosnek
Bak­te­rio­bój­cze dzia­ła­nia czo­snek za­wdzię­cza m.​in. al­li­cy­nie (która na­da­je mu cha­rak­te­ry­stycz­ny ostry za­pach). Zwią­zek ten nisz­czy m.​in. pa­cior­kow­ce, gron­kow­ce (wy­wo­łu­ją za­tru­cia po­kar­mo­we, za­ka­że­nia ropne skóry, za­pa­le­nie płuc i mię­śnia ser­co­we­go, bak­te­rie a nawet opon mó­zgo­wo-rdze­nio­wych), E. coli. Czo­snek za­le­ca się przy za­pa­le­niu zatok, bólu gar­dła, gry­pie, prze­zię­bie­niu, za­bu­rze­niach je­li­to­wych (wg na­ukow­ców czo­snek zwal­cza bak­te­rie wy­wo­łu­ją­ce pro­ble­my je­li­to­we sku­tecz­niej niż wiele sto­so­wa­nych an­ty­bio­ty­ków).
Re­gu­lar­ne spo­ży­wa­nie czosn­ku po­pra­wia krą­że­nie krwi, ob­ni­ża po­ziom złego cho­le­ste­ro­lu i ci­śnie­nie krwi, chro­ni nawet przed no­wo­two­ra­mi. Al­li­cy­na nisz­czy wiele grzy­bów m.​in. ple­śnio­we i Can­di­da al­bi­cans (wy­wo­łu­ją­cey droż­dży­cę).
Zwią­zek ten po­wsta­je, gdy zmiaż­dży­my lub po­sie­ka­my czo­snek. Pod­czas go­to­wa­nia i ma­ry­no­wa­nia zwią­zek ten ulega znisz­cze­niu, dla­te­go aby w pełni wy­ko­rzy­stać zdro­wot­ne dzia­ła­nie czosn­ku, za­le­ca się jeść go na su­ro­wo.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation