Hobby

2015

Macie czasami problem z wykorzystaniem
białek, które zostaną Wam z pieczenia.
Ja właśnie miałam taki problem.
Za bezami nie przepadam więc
postanowiłam upiec babkę,którą
znalazłam na tym blogu.
I problem z głowy:)

Składniki:
6 białek jaj
200g drobnego cukru (można dać mniej)
160g mąki pszennej
1 czubata łyżka mąki kukurydzianej
(może być ziemniaczana)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100g roztopionego masła
aromat np. cytrynowy

Białka ubić na sztywną pianę.
Pod koniec ubijania dodać 2 łyżki cukru.
W misce zmieszać resztę cukru, mąki
oraz proszek do pieczenia.
Przesiać do ubitych białek
i delikatnie wymieszać.
Na końcu dodać roztopione
ostudzone masło i aromat.
Masę przelać do natłuszczonej
foremki babkowej (ja piekłam w 4
małych foremkach babkowych).
Wstawić do nagrzanego do 180 stopni
piekarnika i piec ok. 30-40 minut).
Gdy ostygnie można posypać pudrem
lub polukrować.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation