Inne

;;;;;

Jest to przepyszne ciasto oto przepis
Składniki:
CIASTO NA BISZKOPT Z KAKAO
6 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 - 3 łyżki kakao (dałam 2,5 łyżki)

MASA MLECZNA
1/2 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru (dałam 1/2 szklanki i masa wyszła w sam raz)
25 dag margaryny
2 opakowania cukru waniliowego (16 g)
2 szklanki mleka w proszku

POLEWA
10 dag czekolady mlecznej (można dać więcej)
4 łyżki mleka
Przepis na biszkopt z kakao:
Prostokątną foremkę 21x25 cm wyłożyć papierem do pieczenia (można użyć trochę większej formy, np. 25x36 cm wtedy biszkopt będzie niższy, ale za to ciasto będzie bardziej podzielne).

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać. Dodać żółtka i nadal ubijać. Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Całość delikatnie wymieszać (ja przez chwilę zmiksowałam na bardzo małych obrotach). Ciasto przelać do przygotowanej foremki. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 175 stopni C i piec około 25 - 30 minut (max 30 minut). Biszkopt wyjąć z formy, lekko wyrzucając, aby nie opadł, odwrócić. Ostudzić i podzielić na 2 części.
Przepis na masę mleczną:
Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Ostudzić. W tym czasie miękką margarynę utrzeć na puszystą masę, dalej ucierając dodawać ostudzone mleko z cukrem i na końcu mleko w proszku. Masę dokładnie wymieszać.

Przełożyć biszkopt kremem.
Przepis na polewę:
Czekoladę połamać na kawałki, dodać mleko i rozpuścić na małym ogniu (od czasu do czasu mieszając). Od razu polać polewę na wierzch ciasta i wyrównać (polewa szybko zastyga, dlatego aby dokładnie wyrównać wierzch można nóż maczać w gorącej wodzie). Jeśli biszkopt pieczesz w większej formie (np. 25x36 cm) - to polewy proponuję zrobić więcej: 15 dag czekolady mlecznej + 6 łyżek mleka.

Ciasto schłodzić w lodówce. Podawać najlepiej następnego dnia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation