Kuchnia

przystawki

Burgery wołowe z marynowaną rzodkiewką

500 g wołowiny kulinarnej z Hereforda
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżka wędzonej słodkiej papryki
1 łyżka musztardy Dijon
1/2 łyżeczki kuminu
skórka otarta z połowy cytryny
młotkowany lub grubo mielony czarny pieprz

marynowana rzodkiewka:
10 dużych rzodkiewek
1/2 szklanki czerwonego octu winnego
1/2 szklanki wody
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli

do podania:
bułeczki
ogórek pokrojony w paski
garść rukoli


Zacznij od przygotowania mięsa. Drobno posiekaj cebulę i czosnek. Podsmaż na łyżce oleju około 10 minut na niedużym płomieniu. Mieszaj często. Na koniec wsyp wędzoną paprykę, wymieszaj i odstaw do ostygnięcia.
Do wołowiny kulinarnej dodaj musztardę Dijon, kumin, skórkę z cytryny, pieprz i przestudzoną cebulę z czosnkiem. Wymieszaj wszystko szybko. Mięsa nie należy długo wyrabiać, bo burgery będą twarde.
Uformuj 6 kul, spłaszcz je nieco, ale tak żeby każdy kotlet miał około 2 cm wysokości. Ułóż na desce, przykryj folią aluminiową i wstaw na co najmniej 30 minut do lodówki (1 godzina jest optymalna).
Zajmij się teraz rzodkiewką. Pokrój je w cieniutkie plasterki. Najlepsza jest do tego szatkownica. W miseczce wymieszaj wodę, ocet winny, sól i cukier. Mieszaj aż cukier się rozpuści. Roztworem zalej rzodkiewki, włóż na 15 minut do lodówki.
Dobrze rozgrzej patelnię z niedużą ilością oleju i układaj burgery. Zmniejsz płomień do średniego i smaż około 5 minut z jednej strony. Przewróć burgery i smaż kolejne 4 minuty. Zdejmij burgery i pozwól by "odpoczęły" 3 minuty. Dzięki temu będą bardziej soczyste.
Przekrój bułeczki, ułóż listki rukoli, połóż na nie burgera, połóż na niego marynowaną rzodkiewkę i ogórka. Możesz dodać swoje ulubione sosy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation