Święta i uroczystości

Boże Narodzenie 2015

Kremówka

Składniki:
2 płaty ciasta francuskiego
cukier poder do posypania

krem
6 żółtek
2 szklanki mleka
220 ml śmietanki 30%
150 g cukru
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią (można zastąpić cukrem wanilinowym)
1 pełna łyżka mąki pszennej
3 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
220 g masła w temp. pokojowej

Sposób wykonania:

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Umieścić na niej jeden płat ciasta i ponakłuwać widelcem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp 200C ok 25 minut. Gdyby ciasto bardzo rosło w czasie pieczenia, otworzyć piekarnik i znów nakłuć widelcem.

Czynność powtórzyć z drugim płatem ciasta.

Przygotować krem:

Żółtka, obie mąki i pól szklanki mleka dobrze wymieszać, by nie powstały grudki. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i cukrem z wanilią. Dodać śmietanę, wymieszać i zagotować. Teraz dodać wcześniej przygotowane żółtka z mąkami. Wszystko energicznie mieszać i zagotować. Ma powstać aksamitny budyń.

Miękkie masło miksujemy do białości i stopniowo dodajemy wystudzony już budyń.

Na dnie blachy ułożyć jeden blat ciasta (nakłuwaną stroną na wierzch). Na ciasto wyłożyć krem, wyrównać.

Drugie ciasto pokroić na 20 równych kawałków. Najlepiej nożem do pizzy.

Ułożyć je na kremie (ponakłuwaną stroną do dołu). Obficie posypać cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation