Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Makaron z pomidorami i rukolą
30 dag makaronu
2 łyżeczki oliwy z oliwek
1 cebula, pokrojona
1 ząbek czosnku, wycisnąć przez praskę
2 szklanki pomidorów koktajlowych
½ szklanki pokrojonej pieczonej czerwonej papryki
¼ szklanki pokrojonej świeżej bazylii
1 łyżeczka papryki wędzonej
½ łyżeczki suszonej papryki chili
½ łyżeczki soli
¼ łyżeczki czarnego pieprzu
2 szklanki rukoli
6 dag sera Mozzarella, pokrojonego w kostkę
¼ szklanki startego sera parmezan
Ugotuj makaron według wskazówek na opakowaniu, zostawiając 1/4 szklanki wody z gotowania makaronu.
Podczas gdy gotuje się makaron, rozgrzej oliwę z oliwek w dużym rondlu. Dodaj cebulę oraz czosnek i przesmaż aż będą miękkie i pachnące, około 6 minut. Dodaj pomidory, czerwoną paprykę, połowę bazylii i przyprawy. Smaż mieszając przez kolejne 5-6 minut, aż pomidory zaczną mięknąć. Dodaj rukolę, przesmaż. Zmniejsz ogień do minimum, dodaj ser mozzarella, ugotowany makaron i wlej zostawioną wodę z makaronu. Wymieszaj do połączenia składników. Posyp parmezanem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation