Kuchnia

Ciasta i ciasteczka

tort kajmakowy

Biszkopt:

8 jajek
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
16 g cukru waniliowego lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
150 g zmielonych orzechów włoskich
150 g cukru
150 g mąki pszennej tortowej

Dekoracja:
200 g masy kajmakowej
200 ml śmietanki kremówki 30%
200 g posiekanych migdałów lub orzechów włoskich (zamiast migdałów lub orzechów można użyć np. wiórków gorzkiej czekolady)
2 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:
400 g konfitury z czarnej porzeczki

Krem:

200 g schłodzonej masy kajmakowej (gotowej ze sklepu lub wcześniej przygotowanej z mleka skondensowanego)
200 ml mocno schłodzonej śmietanki kremówki 30-36%
500 g mocno schłodzonego serka mascarpone
opcjonalnie 2 śmietan-fixy do zagęszczenia masy (ja nie użyłam, masa bez dodatków ubiła się na bardzo sztywno)

Poncz:

1 laska wanilii
25 ml spirytusu (1 kieliszek)
¾ szklanki wody
⅓ szklanki cukru lub więcej wg upodobań smakowych
4 łyżki rumu

Sposób przygotowania
Biszkopt:

Białka oddzielić od żółtek, ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier i cukier waniliowy, cały czas ubijając (ubita piana powinna być sztywna i lśniąca). Następnie dodawać kolejno żółtka, dalej ubijając. Mąkę wymieszać ze zmielonymi na pył orzechami i ewentualnie proszkiem do pieczenia, przesiać do masy jajecznej, delikatnie wmieszać do ciasta drewnianą łyżką.
Dno tortownicy o średnicy 22 cm (ciasto prawie wylewało się z tortownicy, więc jeśli się obawiacie możecie użyć tortownicy 23-24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Boków tortownicy niczym nie wykładać i nie smarować. Do formy wlać ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 40-50 minut (do suchego patyczka).
Biszkopt od razu po upieczeniu wyjąć z piekarnika i z wysokości około 50-60 cm opuścić go (w formie) na podłogę lub blat. Odstawić do uchylonego piekarnika do przestygnięcia. Po około 20-30 minutach wyjąć z piekarnika, dalej studzić w tortownicy, jeśli pojawiłaby się górka można postawić ciasto do góry nogami, wtedy się wyrówna. Wystudzony biszkopt wyjąć z formy (boki biszkoptu oddzielać nożykiem od formy dopiero jak biszkopt będzie wystudzony). Biszkopt przekroić na 3 blaty.

Krem:
Serek mascarpone ubić razem ze śmietanką kremówką na sztywno, ewentualnie dodając podczas ubijania zagęstnik. Dodać masę kajmakową i wymieszać. Wstawić do lodówki.

Poncz:

Wodę zagotować razem z cukrem i wyskrobanymi ziarenkami wanilii (również z laską wanilii). Podgotować 1-2 minuty. Nieco przestudzić, wyjąć laskę wanilii, dodać spirytus i rum. Wymieszać. Odstawić na bok.

Konfitura:

Konfiturę podgrzać, przetrzeć przez sito. Odstawić do przestudzenia.

Całość:

Dolny blat ułożyć na paterze, nasączyć 1/3 ponczu. Posmarować 1/2 konfitury. Nałożyć 1/2 kremu kajmakowego, wyrównać wierzch. Na kremie ułożyć kolejny blat ciasta i postąpić z nim tak samo jak z poprzednim biszkoptem (nasączyć, posmarować resztą konfitury, wyłożyć pozostałą część kremu, przykryć ostatnim blatem). Wierzchni blat nasączyć pozostałym ponczem.
Tort wstawić na chwile do lodówki.

Dekoracja:

Schłodzoną masą kajmakową udekorować wierzch tortu wg uznania.
Kremówkę ubić na sztywno, posmarować boki tortu, udekorować je posiekanymi migdałami, orzechami lub wiórkami czekolady.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation