Kuchnia

słodkości1

czekoladowe ciasto ze sliwkami
Składniki:
5 dużych śliwek, przepołowionych i wypestkowanych
1 i 1/3 szklanki pszennej mąki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
100g masła w temperaturze pokojowej
2/3 szklanki jasnego brązowego cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
1/4 szklanki ciemnego kakao bez cukru
1 duże jajko
1/2 szklanki mleka
Wierzch:
1 łyżka jasnego brązowego cukru
1 łyżeczka cynamonu1. Piekarnik nastawić na 180oC na funkcji góra-dół.

2. Mąkę i kakao przesiać. Następnie wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą.

3. Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym, ucierać przez około 3 minuty mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Dodać jajko i wymieszać do połączenia składników.

4. Do maślanej masy dodać połowę mąki i połowę mleka, wymieszać. Dodać resztę mąki i mleko, krótko wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników (ciasto będzie gęste).

5. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 20cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać i na wierzchu poukładać połówki śliwek skórką do dołu.
Cukier wymieszać z cynamonem i posypać nim wierzch ciasta.

6. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 55-60 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Podawać przestygnięte.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation