Kuchnia

Ciasta i desery-Serniki, serniczki

SERNIK SLIWKOWY.

Składniki:

500 g śliwek węgierek
3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
3 łyżki rumu lub wódki
125 g herbatników
50 g roztopionego masła
500 g chudego mielonego twarożku
120 g cukru
3 jajka
120 g słodkiej śmietanki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru waniliowego
40 g mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki (od siebie dałam, bo mi się wydawało za rzadkie, w przepisie nie było)
Skórkę kandyzowaną zalać wódką, moczyć ok. 30 minut, śliwki wydrylować, podzielić każdą na 2-3 części, włożyć do miski, zalać skórkami pomarańczowymi z alkoholem, wymieszać, odstawić na 15 minut.
Ciastka rozdrobnić w mikserze lub wałkiem na stolnicy na "bułkę tartą", wymieszać z masłem. Masą wyłożyć tortownicę o średnicy 24-26 cm i ułożyć równomiernie połowę śliwek ze skórką pomarańczową.
Ser wymieszać mikserem z jajkami, proszkiem do pieczenia, cukrem i cukrem waniliowym, mąką ziemniaczaną (i pszenną, jeśli też ktoś dodaje) i śmietanką. Krótko zmiksować i wylać do formy. Na wierzch ułożyć pozostałe śliwki ze skórką.
Piec w temperaturze 180°C ok. 50-60 min. Ja piekłam dłużej, bo nie miałam tortownicy i musiałam zrobić w keksówce, ale i tak się udał. ;)

Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation