Kuchnia

wypieki

Muffiny z jabłkiem krówkami i kruszonką
Składniki na 10 bardzo dużych babeczek lub 20 w tradycyjnym rozmiarze :
Ciasto:
300g mąki
1 płaska łyżeczka sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki zmielonego cynamonu
1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
150g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
1 jajko
300ml jogurtu greckiego (możemy zastąpić zwykłym jogurtem lub śmietaną)
1/3 szklanki oleju
1 nieduże jabłko, obrane i drobno pokrojone
80g rodzynek
100g drobno pokrojonych krówek
Kruszonka:
100g mąki
80g masła
3 łyżki cukru
2 krople aromatu waniliowego
3-4 drobno pokrojone krówki

Kruszonka:
1. Wymieszać mąkę, cukier. Dodać posiekane masło, aromat i rozcierać palcami, aż powstanie kruszonka. Dodać krówki wymieszać.

Ciasto:
2. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, cukrem wanilinowym i przyprawami.

3. Jajko, jogurt i cukier wymieszać krótko mikserem na średnich obrotach. Dodać olej, wymieszać.

4. Do suchych składników dodać mokre, wsypać rodzynki, jabłko, krówki i krótko wymieszać łyżką do połączenia składników.

5. Ciasto przełożyć do formy na muffiny wyłożonej papierowymi foremkami, wierzch posypać kruszonką i piec w temperaturze 200oC na funkcji góra-dół na najniższym poziomie piekarnika przez około 22-25 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation