Kuchnia

foodie

Bakłażany faszerowane mięsem mielonym

Smaczne, jesienne danie. Zapiekane bakłażany nadziewane mięsem mielonym z dodatkiem pomidorów i sera to świetny pomysł zarówno na obiad jak i sycącą kolację.


Składniki (6 porcji)

3 średnie bakłażany
1 kg mięsa wieprzowego (szynka i łopatka)
400 g pomidorów (można użyć z puszki)
100 g mozzarelii
sól, pieprz
pół papryczki chilli
olej do smażenia

Wykonanie

Bakłażany przecinamy na pół wzdłuż dłuższego boku i łyżeczką wydrążamy miąższ pozostawiając około 1 cm z każdej strony. Mięso mielimy i podsmażamy na oleju aż zbrązowieje, dodajemy posiekane drobno pomidory i smażymy kilkanaście minut. Miąższ z trzech połówek bakłażana kroimy w drobną kostkę i dodajemy do mięsa, całość gotujemy kilka minut. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku, dodajemy również pokrojoną drobno papryczkę chilli. Wydrążone bakłażany umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 180ºC i pieczemy około 20 minut. Po tym czasie każdą połówkę nadziewamy farszem i zapiekamy w tej samej temperaturze 15 minut. Na koniec kładziemy na wierzchu po kawałku mozzarelli i zapiekamy jeszcze 5 minut. Podajemy z pieczonymi ziemniakami z sosem pomidorowym lub śmietanowym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation