Kuchnia
syrop
Domowe syropy na kaszel i infekcje
Sposób przygotowania:
Pokroić w plasterki lub ćwiartki owoce, dodać zioła lub przyprawy. Układać w słoiku owoce, przyprawy, lub zioła naprzemiennie zalewając miodem, tak aby wszystkie składniki były w całości zanurzone w miodzie. Niezależnie jaka jest wielkość słoika, powinien być wypełniony w ¾ owocami, tak aby resztę napełnić miodem. Po 3-4 godzinach syrop jest gotowy do użycia. W tym czasie do miodu przejdą soki i substancje aktywne z pozostałych składników. W rezultacie powstanie płyn w konsystencji przypominający syrop. Jeśli ktoś woli bardziej gęsty, należy użyć więcej miodu.
Przykładowe kombinacje:
Miód, cytryny, imbir
Można użyć pokrojony w plasterki świeży kawałek imbiru lub ½ łyżeczki sproszkowanego. Syrop nie tylko łagodzi objawy przeziębienia, ale ma właściwości przeciwbólowe i przeciwzapalne, wspomaga układy trawienny i krwionośny, wzmacnia serce.
Miód, klementynki, kardamon
Wyjątkowo smaczny syrop , na pewno polubią go dzieci. Łagodzi kaszel, ból gardła, działa przeciwzapalnie, antybakteryjnie, oczyszcza organizm z toksyn i nadmiaru soli, łagodnie obniża ciśnienie krwi, hamuje rozwój bakterii i wirusów.
Miód, cytryny, świeży tymianek, ewentualnie mięta lub rozmaryn
Działa wykrztuśnie, przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie, korzystnie zarówno na układ oddechowy jak i pokarmowy. Po ok. 24-48 liście, gałązki ziół należy usunąć ze słoika, gdyż po kilku dniach zaczynają ciemnieć. Dlatego podczas przygotowywania syropu należy wkładać je w całości, niepokrojone.
Miód, pomarańcza, goździki
Pyszny, odświeżający smak. Można dodać szczyptę cynamonu. Rozgrzewa, stymuluje układ odpornościowy, łagodzi kaszel, udrażnia zatoki.
MA==