Kuchnia

makaron

składniki:
makaron spaghetti
1,5 filiżanki obranych pistacji (u mnie prażone, solone, można dodatkowo obrać ze skórki aby uzyskać bardziej zielony kolor)
1 pomidor pokrojony w kostkę (ok 1/2 malinówki)
2 ząbki czosnku
kilka listków świeżej mięty
garść startego parmezanu bądź pecorino
2 łyżeczki oleju sezamowego lub oliwy z oliwekszczypta płatków chilli
szczypta soli (u mnie morskiej)
2 szczypty świeżo mielonego pieprzu



przygotowanie:
makaron przygotuj według instrukcji na opakowaniu, a resztę składników wrzuć do blendera i zmiksuj (masę pesto nie musi być gładka). po ugotowaniu, makaron odcedź, dodaj pesto pistacjowe i rozprowadź w garnku tak aby pokryło wszystkie nitki. wyłóż na talerz i dodaj pokruszone pistacje:)
przy obiedzie dla dwóch osób, z pewnością zostanie trochę pesto, które polecam na kanapkę:)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation