Kuchnia

Śniadania i kolacje

PERFEKCYJNE ŚNIADANIE


CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 MINUT jeżeli nastawimy piekarnik na opóźniony zapłon to nie doliczam czasu pieczenia bo wówczas jeszcze śpię. Jeżeli jednak musimy się pofatygować i go nastawić do pieczenie trwa 25-30 minut.

ILOŚĆ: DLA 4 OSÓB

SKŁADNIKI:

Pół czerstwej bagietki pokrojonej w dość ciemnie kromki

4 jajka

15 dag sera cheddar

Pół pęczku szczypiorku

Sól

Pieprz

2 łyżki śmietany

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Czerstwą bagietkę należy umieścić w naczyniu żaroodpornym.
Całą resztę składników poza szczypiorkiem umieszczamy w blenderze i blend ujemy na gładką masę. Ser można wcześniej pokroić na mniejsze kostki wtedy łatwiej się zblenduje.


Na koniec do gładkiej jajecznej masy wsypujemy posiekany szczypiorek i mieszamy.
Zalewamy bagietki tą masą i lekko mieszamy, tylko na tyle żeby masa przykryła wszystkie kawałki.

Wstawiamy do piekarnika i ustawiamy odpowiedni program na 200stopni i 25 minut z opóźnionym zapłonem aby odpowiadał waszej godzinie wstawania.

Smacznego.

WSKAZÓWKI:

Jeżeli preferujecie jednak przetrzymać produkty z lodówce do rana to nic nie stoi temu na przeszkodzie chociaż zapewniam, że wiele razy robiłam już do danie i nigdy od wieczora do rana nic żadnemu ze składników się nie przytrafiło.
Można podjadać to danie także jako drugie śniadanie, podgrzane lub na zimno i jest równie wyśmienite.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation