Kuchnia

pieczywo

Buleczki drozdzowe z dzemem

700-800 ml mąki pszennej
250 ml mleka
80 dag masła (można dać mniej)
30 dag drożdży
szczypta soli
10 dag cukru (ja użyłam domowego waniliowego)
2 łyżki ekstraktu waniliowego
2 jajka
dżem lub marmolada o dowolnym smaku

W rondelku rozpuszczamy margarynę i dolewamy mleko.
Studzimy do temperatury maks. 37 st. C.
W dużej misce mieszamy mąkę, cukier i sól. Proponuję najpierw wsypać mniej mąki by wyczuć potem czy wystarczy podana ilość czy też może będzie jej za mało/za dużo.
Odrobiną mleka z masłem zalewamy w miseczce drożdże i mieszamy do rozpuszczenia.
Do mąki wlewamy rozpuszczone drożdże oraz resztę mleka z masłem, ekstrakt i dwa rozbełtane jajka. Całość wyrabiamy mikserem z końcówkami "świderkami" lub hakiem. Wyrobione ciasto, gładkie i elastyczne, odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę.
Po tym czasie ciasto zarabiamy jeszcze raz, ewentualnie podsypując mąką. Wykładamy je na stół i wałkujemy w prostokątny placek. Ostrym nożem tniemy w mniejsze prostokąty. Ja kroiłam ciasto w plastry o długości 30 cm i szerokości 10 cm a następnie przecinałam je jeszcze w połowie tak, by powstały dwa prostokąty o wymiarach 10x15cm. Każdy plaster smarujemy dżemem i zwijamy w rulonik. Wykładamy je w niewielkich odstępach na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy każdy odrobiną masła i odstawiamy do wyrośnięcia, np. na piekarniku, który nagrzewamy do 200 st. C.
Drożdżówki pieczemy 30 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation