Kuchnia

Kasza i ryż

Uwielbiam gotować: Kasza pęczak z warzywami
Kasza pęczak z warzywami

Składniki:

1 szklanka kaszy pęczak
2 szklanki wrzątku
1/2 łyżeczki soli
1 duża cebula
2 łyżki masła
1 duża marchewka
1/2 żółtej papryki
1 szklanka mrożonego groszku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka curry
1/2 łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka ulubionych ziół (prowansalskie, bazylia lub oregano)
1/4 łyżeczki pieprzu


Kaszę pęczak opłukuję dokładnie zimną wodą na sicie, przekładam do garnka, zalewam dwoma szklankami wrzątku, dodaję sól i gotuję pod przykryciem na niewielkim ogniu aż kasza będzie miękka (trwa to ok. 25 - 30 minut). W międzyczasie gdy pęczak się gotuje przygotowuję warzywa. Paprykę oczyszczam z gniazd nasiennych i kroję w niewielką kostkę. Cebulę obieram, drobno siekam i podsmażam na rozgrzanym maśle na patelni. Do zeszklonej cebuli dodaję obraną i pokrojoną w małą kostkę marchewkę i paprykę. Smażę około 10 - 15 minut aż warzywo zmięknie. Do ugotowanej kaszy dodaję przesmażone warzywa, curry, kurkumę, zioła, pieprz. Podgrzewam całość około 5 minut. Na koniec dodaję mrożony groszek i ew. jeszcze doprawiam do smaku. Trzymam garnek na ogniu jeszcze 5 minut, dodaje posiekaną natkę pietruszki, mieszam. Kaszę wykładam na talerze w formie kopczyka i podaję na ciepło.
Smacznego! :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation