Kuchnia
kuchnia
Co siedzi w... dżemie truskawkowym Łowicz
Cukier, syrop glukozowo-fruktozowy, substancja zagęszczająca, woda i odrobina owoców - tak często wygląda skład dżemów. Co zrobić, jeśli nie przygotowaliśmy przetworów i jesteśmy skazani na dżemy ze sklepu? Radzi dietetyk, Anna Słomkowska.
Tutaj znajdziesz inne grafiki z cyklu "Co siedzi w..."
Dżem truskawkowy Łowicz - skład
Skład: truskawki, cukier, woda, syrop glukozowo-fruktozowy, substancja żelująca - pektyna, substancja zagęszczająca - guma guar, regulatory kwasowości: kwas cytrynowy i cytrynian trisodowy, witamina C - przeciwutleniacz. Sporządzono z 40 g owoców na 100 g produktu.
Wartość energetyczna w 100 g: 142 kcal; białko 0,40 g, węglowodany: 34,50 g, tłuszcz: 0,20 g.
Truskawki - wsad owocowy to tylko 40 gramów. Na tle innych dżemów to całkiem nieźle. Są gorsze! Oznacza to jednak, że pozostałe 60 g to cukier, woda i substancje żelujące.
Cukier - to drugie miejsce na liście składników, a zatem jest go w produkcie bardzo dużo. Sprzyja nadwadze i otyłości oraz powstawaniu cukrzycy. Częsta obecność cukru w codziennej diecie niszczy wygląd naszej skóry, pojawiają się pryszcze i zaskórniki.
Syrop glukozowo-fruktozowy - tani słodzik przemysłowy otrzymany z kukurydzy (często modyfikowanej genetycznie), oskarżony za jedna z głównych przyczyn insulinooporności, otyłości i niealkoholowego stłuszczenia wątroby.
Guma guar - substancja zagęszczająca jej nadmiar może być przyczyną wzdęć lub biegunki.
Na co zwracać uwagę?
Dżemy ze sklepów zawierają zwykle dużo żelatyny, cukru, substancji słodzących i smakowych, owoce są w nich niestety w małej ilości, a bywa tak, że nie ma ich wcale. Najlepiej jeść dżem przygotowany w domu. Wtedy wiemy, co zostało do niego dodane. W sklepach także znajdziemy dużo dobrych dżemów. Zwracaj uwagę na to, żeby było w nich jak najwięcej owoców (są dżemy, które przygotowano w 100 procentach z owoców, także marki Łowicz). Są także dżemy bez cukru - słodzone fruktozą lub słodzikami.
MA==