Kuchnia

Potrawy

Mistrzowskie drobiowe kotleciki "Dobosza"


Składniki:
pierś kurczaka [1 szt.] (podwójna)
ser żółty [20 dag] (typu morski czy gouda)
pieczarki [6 szt.] (duże)
bułka tarta [2 łyżki] (czubate)
jajka [1 szt.]
sól [1 łyżeczka]
pieprz czarny [1 łyżeczka]
olej (do smażenia)


Przygotowanie:
Pierś kurczaka opłukać, osuszyć i pokroić (posiekać) w bardzo drobną kosteczkę lub drobne paseczki. Im drobniej tym lepiej. Ser i pieczarki zetrzeć na grubej tarce. Bułkę zalać wodą, tak aby cała była wilgotna. W razie nadmiaru wody, po prostu odlać. Łączymy wszystkie składniki, dodajemy jajko, sól, pieprz. Dokładnie mieszamy.
Na patelni rozgrzać olej. Nalewamy go dość dużo, bo kotleciki lubią smażyć się na głębokim tłuszczu. Jednak naprawdę chłoną go w minimalnym stopniu.

Formujemy kotlety nabierając na jednego kotlecika czubatą łyżkę masy. Rozpłaszczamy rękami i kładziemy na bardzo rozgrzany tłuszcz. Obracamy kotleciki 3-4 razy, żeby dobrze się usmażyły.

Jest to propozycja zwłaszcza dla dzieci "niejadków" :) Tym sposobem można przemycić pożywne, zdrowe jedzenie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation